علل ابتلا به سرطان سینه


علل ابتلا به سرطان سینه

تاریخ انتشار : ١٤٠٠/٠١/٢٣

دسته بندی :

علل ابتلا به سرطان سینه

سرطان پستان یکی از شایع ترین نوع سرطان در جهان می باشد. اغلب خانم هایی که به سرطان پستان مبتلا می شوند بیش از 50 سال سن دارند اما زنان جوان تر نیز می توانند به سرطان پستان مبتلا شوند. حدود 1 از 8 زن در طول زندگی خود به سرطان پستان مبتلا می شوند. در صورت تشخیص در مراحل اولیه، احتمال بهبودی بسیار زیاد است. به همین دلیل، بسیار مهم است که زنان به طور مرتب پستان های خود را برای هرگونه تغییر بررسی کنند و همیشه از نظر یک جراح سینه، هرگونه تغییراتی را انجام دهند. در موارد نادر، مردان نیز می توانند به سرطان پستان مبتلا شوند.

عوامل مستعد کننده سرطان پستان
هنوز به طور دقیق دلایل ابتلا به سرطان پستان مشخص نیست، اما با بررسی عوامل اصلی خطر می توان به این موضوع پی برد. با این حال، اغلب خانم هایی که در معرض خطر بالای سرطان پستان هستند، به آن مبتلا نمی شوند، در حالی که بسیاری از آنها بدون عوامل خطر شناخته شده به سرطان پستان مبتلا می شوند.

از جمله ریسک فاکتورهای بسیار مهم در رابطه با ابتلا به سرطان سینه افزایش سن و داشتن سابقه خانوادگی می باشد. این خطر برای زنان با انواع خاصی از توده های خوش خیم سینه و برای خانم هایی که مبتلا به سرطان تخمدان هستند، بیشتر می شود اگر خانمی قبلا به سرطان پستان مبتلا شده باشد ممکن است در آینده مجدد درگیر بیماری سرطان سینه شود.

احتمال ابتلا به سرطان پستان چقدر است؟
در سال 1940، خطر زندگی یک زن مبتلا به سرطان پستان 5٪ بود. اکنون خطر حدود 12٪ است. در حدود نیمی از موارد ، زن هیچ عامل خطر شناخته شده ای ندارد.

عوامل موثر در ابتلا به سرطان سینه که قابل کنترل نیستند
جنسیت

آقایان نیز ممکن است دچار سرطان پستان شوند اما احتمال ابتلای خانم ها به سرطان سینه نسبت به آقایان 100 برابر بیشتر است.

سن
خطر ابتلا به سرطان سینه با افزایش سن نیز بالاتر می رود. حدود 77٪ از خانم هایی که سالانه به سرطان پستان مبتلا می شوند بیش از 50 سال دارند و بیش از 40 درصد آنها 65 سال و بالاتر دارند.

تاریخچه سرطان پستان
هر خانمی که در یکی از سینه های خود سرطان را تجربه کرده باشد سه تا 4 برابر احتمال به وجود آمدن بافت سرطانی در سینه دیگرش نیز وجود دارد به سرطان مبتلا شده است، مانند کارسینوم داکتال درجا (DCIS ) یا سرطان تهاجمی پستان.

داشتن سابقه خانوادگی
وجود سرطان سینه در مادر، خواهر یا دختر (درجه اول) ، زن را در معرض خطر بیشتری قرار می دهد. حتی اگر این نسبت ها قبل از 50 سالگی به سرطان پستان مبتلا شوند و در هر دو سینه سرطان داشته باشند، احتمال ابتلا خیلی بیشتر است. وجود سرطان سینه در یکی از بستگان درجه یک، تقریبا خطر ابتلا به سرطان پستان را دو چندان می کند و داشتن دو نفر از بستگان درجه یک این خطر را سه برابر می کند.

ژنتیک
در حدود 5 تا 10 درصد موارد سرطان پستان به ارث می رسد. ناقلین تغییرات در هر دو ژن به نام های BRCA1 یا BRCA2 در معرض خطر بیشتری هستند. زنان مبتلا به تغییر ارثی در ژن BRCA1 تا 80 سالگی، 72٪ شانس ابتلا به سرطان پستان را دارند. 69٪ شانس این وجود دارد كه زن با تغییر ارثی در ژن BRCA2 در این سن به سرطان پستان مبتلا شود.

سینه های متراکم
به طور طبیعی سینه ها ترکیبی از بافت های چربی، فیبر و غده است. سینه های متراکم بافت غده و فیبر بیشتری دارند و چربی کمتری دارند. یک زن با سینه های متراکم 1.5 تا 2 برابر بیشتر از مابقی افراد با بافت های سینه غیر متراکم به سرطان پستان مبتلا می شود.

ضایعات پستان
داشتن هیپرپلازی آتیپیک (لوبولار یا داکتال) یا کارسینوما لوبولار درجا، خطر ابتلا به سرطان سینه یک زن را چهار تا پنج برابر افزایش می دهد.

تاریخ تولید مثل
هرچه تولید استروژن در بدن با گذشت زمان افزایش پیدا کند، خطر ابتلا به سرطان سینه بیشتر می شود. شروع دوره عادت ماهانه در دختران در سنین پایین، آغاز یائسگی بعد از 55 سالگی، و عدم باردار نشدن در طول دوران زندگی می تواند یک خانم را در معرض خطر ابتلا به سرطان پستان قرار دهد.